De dichters Arjen Duinker, Hester Knibbe en Nachoem M. Wijnberg zijn de winnaars van de Gedichtendagprijzen 2010, de prijs die jaarlijks op Gedichtendag wordt uitgereikt aan de beste drie gedichten van het voorgaande jaar. Arjen Duinker krijgt de prijs voor zijn gedicht ‘Leve de camouflage!’ uit de bundel Buurtkinderen (Uitgeverij Querido), Hester Knibbe voor het gedicht ‘Oogsteen’ uit haar gelijknamige bundel (Uitgeverij De Arbeiderspers) en Nachoem M. Wijnberg voor ‘En wat gaan we dan doen? Zou ik dat op de muur kunnen schrijven?’ uit de bundel Divan van Ghalib (Uitgeverij Contact).

De winnaars van de Gedichtendagprijzen ontvangen elk een prijzenbedrag van € 2.500,-. Bovendien worden de winnende gedichten in de aanloop naar en op Gedichtendag op grote schaal verspreid, onder meer via Boomerang Freecards, advertenties en op deze website. Klikt u op bovenstaande links om de gedichten te lezen en te beluisteren.

De jury, bestaande uit schrijfster en programmamaakster Annemiek Neefjes, universitair docent Letterkunde Yves T'Sjoen en vertaler Robert Dorsman, koos de drie beste gedichten van het afgelopen jaar uit de honderd ingezonden bundels die verschenen tussen 1 december 2008 en 1 december 2009; in totaal zo'n vierduizend gedichten. 'Een kado om al dat moois te mogen lezen maar zeker ook een zware opgave om er een keuze uit te maken.' Uiteindelijk koos de jury unaniem voor de gedichten van Duinker, Knibbe en Wijnberg, zoals u in het juryrapport kunt lezen. 


Gedichtendag wordt gecoördineerd door Poetry International (Nederland) en Stichting Lezen (Vlaanderen)
en mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds.
Afmelden