text

voor Nederland:
Stichting Poetry International
Eendrachtsplein 4
3012 LA Rotterdam
Nederland
tel  +31 (0)10 282 27 77
fax +31 (0)10 444 43 05
gedichtendag@poetry.nl

Poetry international Rotterdam

voor Vlaanderen:
Stichting Lezen Vlaanderen
Frankrijklei 130/4
2000 Antwerpen
België
tel  +32 (0)3 204 10 00
fax +32 (0)3 204 10 09
gedichtendag@stichtinglezen.be

stichtinglezen_cyaan.jpg


Opening Gedichtendag ...

In Rotterdam én in Second Life!    

Download het programmaoverzicht
van de openingsavond:
programma_300108.pdf

Voor het eerst in vier jaar vindt de feestelijke aftrap van Gedichtendag weer plaats in Rotterdam. De opening van Gedichtendag wordt gevierd aan de vooravond van Gedichtendag, op woensdag 30 januari in Arminius aan het Museumpark 3. Voor het eerst in de geschiedenis vindt Gedichtendag ook plaats op Second Life, met medewerking van de avatars van Ilja Leonard Pfeijffer en Mark Boog.

OpeningGedichtendag.JPG

Aanwezig in Arminius zijn onder anderen de dichters Mark Boog, Maria Barnas, Aleksandr Koesjner (Rusland), Paul Bogaert en Bernard Wesseling. Van De WoordDansers is een aantal clips van hun stadsgedichten zien, en de Fransman Pierre Bastien geeft een verrassende muzikale performance. De avond wordt op geheel eigen wijze gepresenteerd door niemand minder dan John Buijsman.

Ook de winnaars van de Gedichtendagprijzen 2008, Remco Campert, Anne Vegter en Rogi Wieg, zijn aanwezig in Arminius en lezen uit hun werk.

Essay Paul Bogaert
Verwondingen is het eerste deel van een publicatiereeks waarin een dichter een persoonlijk pleidooi voor de poëzie houdt. Een initiatief van het Vlaams Fonds voor de Letteren in samenwerking met Poëziecentrum vzw. Voor de bezoekers van de Opening van Gedichtendag in Arminius op woensdag 30 januari wordt de bundel gratis ter beschikking gesteld.

Openining Gedichtendag, woensdag 30 januari van 20.00 - 24.00 uur in Arminius, Museumpark 3, Rotterdam. Entree € 7,50. Zie ook www.arminius.nu
PierreBastien_ photoHerbertGairhosWEB.JPG
Pierre Bastien (photo: Herbert Gairos)

Second Life op Gedichtendag 2008
Op de openingsavond lezen de avatars van Ilja Leonard Pfeijffer en Mark Boog in Second Life een gedicht voor. Waar dat precies in Second Life gebeurt, is nog niet bekend en hangt ook af van de gedichten die worden voorgedragen. De optredens van de avatars zijn op deze avond zowel op het scherm in Arminius als thuis op de computer te zien.
De opening in Second Life vindt plaats in de Red Sky Club, Written Word foundation, Cookie Island, http://slurl.com/secondlife/Cookie/44/135/6. 

Gedichtendagbundel
Ieder jaar ter gelegenheid van Gedichtendag, schrijft een bekende Nederlandse of Vlaamse dichter de tien gedichten tellende Gedichtendagbundel. Op 30 januari wordt de Gedichtendagbundel Alle dagen zijn van liefde van Mark Boog gepresenteerd. Vanaf Gedichtendag is de bundel voor het kleine bedrag van € 2,50 te koop in de boekhandel. De Vlaamse dichter Paul Bogaert schreef ter gelegenheid van Gedichtendag een essay over het genoegen van het lezen van poëzie, dat eveneens deze avond wordt gepresenteerd.

Mark Boog foto Bert Nienhuis_klein.jpg
Mark Boog (photo: Bert Nienhuis)
 
De dichter en de dingen
Op Gedichtendag 2008 staat de relatie tussen poëzie en dingen centraal. Dichters Maria Barnas en Bernard Wesseling zijn twee van de twaalf dichters die in opdracht van Poetry International en NS een gedicht schreven over een voorwerp uit het Centraal Buro Gevonden Voorwerpen van NS.
Op Gedichtendag zelf worden deze gedichten gepresenteerd in de hal van station Utrecht Centraal. Barnas en Wesseling geven op de openingsavond in Arminius alvast een voorproefje.
De muzikale entr'actes worden verzorgd door de Franse Rotterdammer Pierre Bastien die met zijn mecano-achtige installaties én trompet betoverende muziek laat horen. Tijdens zijn optreden worden de 'dingen' waarmee hij musiceert gefilmd en geprojecteerd op een groot doek.

kopje.JPG
 
Gedichtendagprijzen
De Gedichtendagprijzen voor de mooiste gedichten van 2007 worden dit jaar in Arminius uitgereikt. De winnende dichters nemen deze avond hun prijs, 2.500 euro deels uit te keren in boekenbonnen, in ontvangst. De jury bestaat uit Tom van Deel, Sanneke van Hassel en Els Dottermans.